Пожар в ковид отделение в русенска болница

0
25
Снимка: БНТ

Причинила го пациентка, която си свалила кислородната маска и включила запалка

Пожар се е разразил в една от стаите на ковид отделението в УМБАЛ „Медика Русе“ към 4 ч тази сутрин, съобщи БНТ.

Инцидентът е причинен от пациентка, поставена на двоен източник на кислород, която свалила маската си. След това взела запалка, с която започнала да търси изтърван предмет под леглото.

Близостта на огъня до кислорода възпламенила маската и предизвикала пожар. Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода.

За навременната реакция е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално дръпнала въженцето на алармената система за връзка с персонала.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти, настанени за лечение в стаята, не са засегнати. Те са изведени от персонала в други помещения и в момента са в стабилно състояние.

Пожарната е извикана своевременно от екипа на Спешно отделение, пристигнала е навреме, навреме са пристигнали и служителите от Второ РПУ. На място е пристигнал и заместник-кметът на Русе Димитър Недев.

Ръководството на болницата обмисля да издаде заповед при постъпване в лечебното заведение на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства. Днес ще се издаде такава извънредна заповед, съобщиха от болницата пред БНТ.

От УМБАЛ „Медика Русе“ напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото, въпреки че е животоспасяващ газ, той и активно поддържа горенето.