Пожелавам на най-мразения човек в България да бъде амбициозен

0
563
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Когато почти цялата власт в България е в ръцете на един човек, е жизненоважно на неговите амбиции да се изправят други амбиции

Константин Мишев

Бих искал да пожелая нещо на един от най-критикуваните хора в България. По-точното определение всъщност е – най-мразеният човек в България.

Г-н Гешев, пожелавам Ви да бъдете амбициозен. Не защото много харесвам всички Ваши действия. Не подкрепям много от тях. Нито се познаваме, нито има нещо общо в нашето развитие. Надали имаме поне един общ приятел.

И въпреки това Ви пожелавам да сте амбициозен. Защото именно в днешните дни, когато почти цялата власт в България е в ръцете на един човек, е жизненоважно на неговите амбиции да се изправят други амбиции. Не съм го измислил аз това. Един от създателите на Съединените щати Джеймс Мадисън го е написал. НЕОБХОДИМА Е АМБИЦИЯ, КОЯТО ДА ПРОТИВОДЕЙСТВА НА ДРУГА АМБИЦИЯ. Тази повеля е в основата на американската Конституция. Мадисън, който е ученик на Монтескьо, развива идеята в 51-ото есе на „Федералистките документ’ (книжа)“ в подкрепа за ратификацията на основния закон на младата американска демократична държава.

Г-н Гешев, Вие не сте ангел. Не си правя никакви илюзии. Но и Румен Радев, който е узурпирал почти напълно властта, също не е ангел. И отново се връщам към Мадисон. Ако хората бяха ангели нямаше да има нужда от управление. Ако ангелите управляваха хората, нямаше също да има необходимост от вътрешен или външен контрол над управляващите. Не слагам кавички тъй като цитирам по памет думите на този велик човек. Но това е смисълът.

При други обстоятелства, г-н Гешев, щях да бъда ваш политически противник. Но в днешното време Вие сте нужен.

Бъдете амбициозен, прокуроре!