Позор! България последна по ваксинация в ЕС, а ще продава и дарява ваксини на Норвегия и Бангладеш

0
1358
Снимка: pixabay

Служебното правителство предлага на парламента да одобри споразумения с двете държави

Звучи невероятно, но е факт. България, която е последна по ваксинация срещу коронавирус в ЕС с 20-ина процента от пълнолетното население при средно 70% за съюза, ще продава и дарява ваксини на Норвегия и Бангладеш.

Служебното правителство реши да предложи на Народното събрание да ратифицира споразумение между България и Норвегия за препродажба на 100 хил. дози от ваксината на Moderna.

Кабинетът предлага също така за одобрение от НС на две споразумения за дарение на 270 000 дози ваксини срещу ковид-19 между България, Бангладеш и „АстраЗенека“.

Обществото бере горчивите плодове на безсилието на служебния кабинет на президента Румен Радев и на здравния министър Стойчо Кацаров да организират масирана ваксинационна кампания. Самият Кацаров призна вчера, че високата смъртност – страната е на първо място в черната европейска статистика, се дължи и на ниския процент ваксинирани българи.

Същите хора, които сега управляват страната, през ранната пролет се надпреварваха да злословят срещу правителството на Борисов, че не можело да осигури ваксини за масовата имунизация на населението. Е, Борисов ги осигури, а сега правителството на Радев ги продава.

През последните седмици от управлението на ГЕРБ, когато здравен министър бе Костадин Ангелов, дневният темп на ваксинация стигна 35 000-40 000 души. При управлението на Радев и Кацаров в най-силните дни броят на имунизираните не надминава 15 000.

В други страни измислиха стимули за хората, които се ваксинират – пари, ваучери и др. Дори в съседна Сърбия. Президенти и известни хора се ваксинираха публично, убеждаваха гражданите, че спасението от вируса са именно ваксините.

Правителството на Радев не направи никаква кампания.

Как може да убедиш един народ да се ваксинира, ако президентът му е антиваксър, ако здравният му министър е антиваксър, ако лидерът на най-голямата парламентарна група говори от трибуната за десетки умрели след ваксинация, а здравният министър клати одобрително глава. Да сте чули Радев да агитира публично хората?

Резултатът от всичкото това безхаберие на президента и правителството му е препродажба и даряване на ваксини, най-малко имунизирани и най-много починали в Европа. Агонията продължава.