ПП притискат Теодора Генчовска сама да вдигне ветото за Северна Македония

0
172
Теодора Генчовска

Шефката на външната комисия й пратила писмо

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска е била притисната сама да предложи вдигане на ветото за начало на преговорите между Северна Македония и ЕС, съобщава „24 часа“.

Днес председателката на външната комисия в парламента е изпратила до Генчовска писмо, с което настоява външната министърка да внесе в парламента решение, което да даде мандат на правителството да подпише двустранния протокол със Скопие и да одобри френското предложение за Северна Македония. „24 часа“ разполага с копие на писмото, подписано от шефката на комисията Венцислава Любенова, която е депутат от „Продължаваме промяната“. Тя все пак дава свобода на министър Генчовска проектът на решение да отговаря на нейните собствени разбирания.

Външната министърка обаче няма право да внесе сама проект за решение на Народното събрание. Според конституцията това става задължително с решение на Министерския съвет. В това решение трябва и да е ясно разписано правителството точно какъв мандат иска от парламента.

В същото време обаче правителството по искане на премиера Кирил Петков се отказа от правото си да решава и прехвърли всичко по темата Северна Македония на парламента.

Писмото до Генчовска, която е министър от квотата на „Има такъв народ“, с искане сама да предложи вдигане на ветото, е изпратено след съвещание в „Продължаваме промяната“ как да бъде предложено съответното решение на парламента. На този разговор вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е бил категорично против правителството да взема решение за Северна Македония, за да не бъдат атакувани за пореден път, че са национални предатели. Петков бе обвинен именно в това в последните дни от лидера на ИТН Слави Трифонов и депутатите му.

Изход от тази ситуация може да се окаже нареждането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова да внесе тя предложение. Депутатите имат право да внасят проекти на решения на Народното събрание.