“Прането на информация” придобива брутални размери! Нещо подобно се случва и с “Барселонагейт”

0
314
Къщата в Барселона Снимка: Ел Периодико

Властта трябва да пука с “пиратки”, да се вдига шум, да се стеле дим… защото онези, които се напиха с упойващия еликсир на ПП, президентските фенове и Рашковите почитатели започнаха да изтрезняват

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Соня Колтуклиева, фейсбук

Освен “пране на пари” съществува и “пране на информация”: не по-малко вредно и опасно за гражданското общество, защото нанася дълбоки рани на Истината и Справедливостта.

Много преди появата на фейк-нюз и армията от зловредни сайтове за фалшиви новини една “бяла”, “чиста” и “правилна” медийна група на млад и строен журналист, превърнал се в издател и бизнесмен, в любимия олигарх на “умните и красивите”, започна показно̀ как се пере информация за бизнес-цели.

Най-напред от София във Вашингтон се изпращаха публикации за “Мултигруп”, с които енергично прохождащият бизнесмен воюваше на българска територия. По-сетне в българските медии се публикуваха препечатки от американски медии – copy/paste на доносите от София.

Тази “традиция” продължи с презокеански атаки срещу отделни бизнесмени.
Забавна, но доста поразяваща акция по “пране на информация” беше компрометирането на една банка – “май има нещо, май ще затварят, май трябва да си изтеглим парите оттам…

”Невероятно, но факт – тези коментари се появиха във форума на БГмама – изключително популярен по онова време форум за активни домакѝни. После невинните постове бяха облечени в професионални анализи и публикувани в “сериозна” медия. Така чрез БГма̀ми някой ни изма̀ми. Беше по времето на кабинета “Орешарски”, когато тотална липса на доверие заливаше страната, така че “прането на информация” даде ефект на 27 юни 2014 година и за малко най-голямата банка за депозити на физически лица да фалира… държавата я спасѝ, наливайки цяла ба̀ла парѝ.

В информационните войни между политически противници и бизнес-конкуренти “прането на информация” придобива брутални размери!

Нещо подобно се случва и с “Барселонагейт”. Едно агресивно “гражданско сдружение”, предвождано от бивш активист на ГЕРБ, натирен от партията, буквално гепва документи от анонимна ФБ група и без да ги верифицира, ги изпраща на испански медии, една от тях клъвва – е, как не, в доноса от София е замесено името на българския премиер. Сезираните от медията испански служби започват проверка, официално я прекратяват. В българските медии мине-не-мине-време се появяват публикации, цитиращи испанската медия. Ето ти едно виенско колело!

Събитията от последните дни показват класически случай на “пране на информация”. Министър-председателят Кирил Петков занася в прокуратурата списък с 19 имена на политици и бизнесмени, а дясната му ръка Лена Бориславова обяснява, че списъкът е правен по данни от …. Google! Настава земетресение от смях, подигравки, майтапи и гневни изблици.

На връх Деня на любовта и Трифон Зареза̀н маниакално пристрастеният към публични изяви Кирил Петков се появява в най-голямата българска телевизия и някак между другото съобщава, че преди няколко седмици е получен доклад от испанските служби за “Барселонагейт”, в който се споменава името на 3-мандатния премиер, има и негова снимка (апропо: снимката не е на Бойко Борисов със Станко Йовчев, брат на бившата манекенка Борислава Йовчева, а с Аймен Белаид 🤣) …

Внимание! По телевизията Кирил Петков стъпва на пръсти, няма обвинения и нито дума в прав текст срещу Бойко Борисов. Не! Няколко “правилни медии” плюс международната БТВ започват масирана атака за “пране на информация” с твърдения за “пране на пари”, базирани на доклад, който само те имат, но не го показват. Публиката следва да приема всичко на юнашко доверие. Без да се замисля дори за 2 простички факта: как така чужда служба “докладва” на българска (?!) и защо Бойко Рашков отрече да има доказателства срещу Бойко Борисов?

Внимание! На калния терен излиза депутатът от “Има такъв народ” Николай Радулов (спомнете си: “Изправи се БГ!Мутри вън!” го атакуваха яростно заради връзки с Държавна сигурност) и предлага истинският собственик на къщата в Барселона да бъде притиснат, за да си “признае” за връзки с Бойко Борисов. А защо не да бъде бит и окован в мазето на ул. ”Шести септември”?! Това яко ще изкефи чалгарите, нали?!

Ако има доказателства за “пране на пари”, получени от испанските служби, защо някой трябва тепърва да бъде тормозен за доказателства от българските служби? Не Е ли всичко това абсолютно шизофренично… Е! Но няма как. Властта трябва да пука с “пиратки”, да се вдига шум, да се стеле дим… защото онези, които се напиха с упойващия еликсир на “Продължаваме промяната”, президентските фенове и Рашковите почитатели, започнаха да изтрезняват. Дори те! За всички останали е ясно: студ, глад и мизерия плюс яростни закани за арести. Това донесе “Промяната” на България.