Правителството пусна в „Булгаргаз“ троянски кон на „Газпром“

0
674
Снимка: Газпром

Подготвя се промяна в модела на ценообразуване, която ще позволи на посредници да отхапят лъвския пай от сегашния милиарден пазар на „Булгаргаз“

Стефан Джендов, glasove.com

Само двама в избрания, но още невписан в Търговския регистър нов борд на директорите на “Булгаргаз” са с опит в газа. Това са Людмил Йоцов и Анжела Славова. Останалите са заемали управленски позиции в компании, които са далеч от газовата сфера. Йоцов е избран за шеф на газовата компания, а председател на съвета на директорите ще бъде Иван Топчийски.

Людмил Йоцов е бил финансов директор на “Булгаргаз” до 2015 г. Връща се като изпълнителен директор от “МЕТ енерджи” – швейцарската компания, която игра за капацитет в “Балкански поток” и е на българския пазар на газ и ток. Негови колеги казват, че е минал през няколко фирми, докато започне в “МЕТ енерджи”, за която е писано, че е в добри отношения с “Газпром”. Спускането на директор от МЕТ в креслото на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ позволява „Булгаргаз“ бързо да бъде изместен от българския пазар и да влезе посредник, свързан с „Газпром“.

От изявления на министъра на енергетиката Александър Николов и на определения за нов председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски става ясно, че се подготвя промяна в модела на ценообразуване, която ще позволи на посредници да отхапят лъвския пай от сегашния милиарден пазар на „Булгаргаз“.

На „Булгаргаз“ ще му бъде вменено да продава по-евтиния газ само на топлофикационни и газоразпределителни дружества, а индустрията ще бъде принудена да купува на европейските цени от руския доставчик. Апетити има и дружеството на Валентин Златев – „Енергико“ – филиал на руската „Литаско“, с което отново ще бъде възкресена забравената от българския пазар схема за внос на руски газ през посредници.

И вместо ползите от добрите условия по договорите на „Булгаргаз“ да достигат индустрията и всеки потребител на природен газ стотици милиони левове отново ще се стичат към посредници, а оттам под една или друга форма финансовите потоци ще отиват към Русия за сметка на България. България ще бъде уязвена и политически. Индустрията ще бъде поставена изцяло в зависимост от волята на посредниците. След като овладеят „Булгаргаз“, пътят на газовата олигархия в България е отворен.

И всичко това се случва пред очите на Херо Мустафа зад плътната димна завеса, спусната от красивите приказки на харвардските любимци.

Намеренията на четворната коалиция да обезсили „Булгаргаз“ като фактор на националния газов пазар не са тайна, но са добре замаскирани в многословието на публикуваното коалиционно споразумение. В Приложение №3 „Енергетика“, в „Дългосрочни мерки“, т. 20 гласи: „Проучване на възможностите и ефектите от премахване на лиценза на „Булгаргаз“ като обществен доставчик в дългосрочния контекст за преструктуриране на енергетиката – постигнато съгласие.“

Въпросът е само в чий частен интерес ще се извърши това преструктуриране.