Правителството се сети да проверява за сеч в района на пострадалите от наводнението села

0
26
Вода е заляла улиците в Трилистник. Снимка: Община Марица

Отпуснати са минерална вода и храни за бедстващото население

Държавата и кметове седнаха на една маса в помощ на пострадалите населени места в община Карлово след потопа.

След днешното заседание на кабинета е било решено кметовете на засегнатите общини да бъдат освободени от отчисление за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лева на тон.

„Най-големите щети са нанесени на инфраструктурата, в момента ВиК дружеството работи, за да се пусне водата, както и тока. Ще бъдат описани щетите на водопроводната мрежа. Първо трябва да се възстанови водата, а после и улиците”, каза служебният регионален министър Иван Шишков. Той е помолил кмета на Карлово да направи списък в каква последователност да бъдат възстановени 7-те паднали моста в района на бедствието.

„Държавата ще помогне с пари и с кадри. В строителството нищо не става с магическа пръчка, но колкото по-бързо започне, толкова по-скоро ще се справим с бедствието”, добави регионалният министър.

Земеделският министър от своя страна заяви, че се предвиждат целеви приеми по програмата за селските райони. Явор Гечев поясни и въпросът с дървесината, която се струпа в населените места след потопа.

„Цялата дървесина, която се събра е само и единствено и само за хората в тези населени места и е на пряко подчинение на кметовете. Никой няма да санкционира хората, които събират дървесина от техните дворове”, добави той.

По думите му земеделските комисии могат да подават заявления като по процедура ще се постараят да бъде максимално бързо, за да бъдат компенсирани и производителите.

По искане на кметът на Карлово Емил Кабаиванов от страна на държавата са били отпуснати необходимите количества минерална вода и консервирани храни за бедстващите хора в Карловско.

„На 15 септември от 14 часа ще има заседание на комисията по бедствия и аварии. Задачата е да се разгледат исканията включително и на трите карловски общини. В четвъртък – 8 септември и петък – 9 септември съвместно със земеделския министър и всички ведомства ще поканим местното население и медиите, за да се извърши на място проверка на местната сеч в горите”, обяви още Демерджиев.