Председателят на лекарския съз: Стигнахме дотам да виждаме пациенти да чакат в таксита, за да влязат в болница

0
69
Иван Маджаров Снимка: БЛС

Можем да отнемем лекарски права за издаване на фалшиви сертификати, твърди д-р Иван Маджаров

„Изгуби се време. Истината е, че кризата започна през август, практически от май до август не се говореше за ковид. Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя“, заяви по БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Ние от БЛС категорично осъждаме това поведение“, подчерта той.

„Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа. Стигнахме дотам отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледани и приети в болница. Това е за четвърти път“, обясни д-р Маджаров.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница. „Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно“, заяви д-р Маджаров.

Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения, смята д-р Маджаров.

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви: „Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж – министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат.

Използваме зеления сертификат не само за здраве – в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта – показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет“, обясни още д-р Маджаров.

Относно разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

Председателят на БЛС коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев.

По думите на Маджаров на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства.

„Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани, и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише“, обясни д-р Маджаров.

Според него това ръководство на НЗОК е най-компрометираното.