Председателят на НС не допусна дебат за цената на тока и зеления сертификат

0
636
Десислава Атанасова

Негативните последствия от неправилните ви преценки ще тежат на вашата съвест, обърна се към Никола Минчев депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Депутати от ГЕРБ влязоха в спор с председателя на парламента Никола Минчев за програмата на депутатите, след като той отказа да включи в дневния ред за тази седмица предложението на Делян Добрев за компенсаторен механизъм за бизнеса за високите цени на тока, както и предложението на Десислава Атанасова за зеления сертификат, съобщи Трибюн.

„Вчера с мои колеги внесохме проект за компенсаторен механизъм за небитовите потребители за цената на тока. 1064 лв. и стотинки на МВтч ще струва токът днес. Това е 10 пъти повече, 1000% повече, отколкото очакваната от бизнеса цена. Моля да включите в дневния ред на парламента точката, защото това е най-важната тема за седмицата. Бизнесът и хората не се интересуват от комисиите, а ги интересува цената на тока и компенсаторните механизми. Има разлика между подготвената от кабинета компенсация и предлагания механизъм“, настоя Делян Добрев, който е бивш министър на енергетиката и депутат от групата на ГЕРБ-СДС.

Никола Минчев се позова на чл. 47, ал. 3 от Правилника за работа на парламента и изтъкна, че и двете предложения на ГЕРБ не отговарят на разпоредбите на този член, а именно не са изтекли сроковете за разглеждане на въпросите от постоянните комисии на Народното събрание. В отговор Десислава Атанасова, което е юрист и председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, посочи, че това е формално позоваване на текстовете на правилника.

„Формално всички законопроекти, за които не са изтекли сроковете, не могат да се гледат в пленарна зала. Но нашите предложения не могат да търпят отлагане напред във времето. Отлагане с 40 дни за зеления сертификат го обезсмисля. Г-н Добрев разясни какво налага спешно решение за цената на тока и бизнеса.

На всичко отгоре има и временна комисия, която може да бъде свикана веднага и в рамките на програмата за тази седмица да бъде представен проектът. Това не се случи. Аз апелирам да преосмислите аргументите. Ако трябва, временната комисия да направи извънредно и каквото реши заседание и да обсъди този въпрос. Днес цената за бизнеса ще бъде над 1000 лв. на МВтч“, призова Десислава Атанасова.

Колегата ѝ Делян Добрев също изтъкна, че е запознат с текстовете на правилника за дейността на парламента, както и че председателят на НС може по своя преценка да включи точката в дневния ред. Добрев подчерта, че преценката на Никола Минчев в случая е погрешна.

„719 лв. на МВтч бе нашата прогноза, а 40% е по-скъпа електроенергията като цена само за декември. Още с 20% нарасна цената, докато решите да не включите точката. Приканям ви да направите преценка, защото негативните последствия от неправилните ви преценки ще тежат на вашата съвест“, настоя Добрев.

Христо Гаджев от ГЕРБ също посочи, че становището на ръководството на НС е неправилно. „Поставете го, не се крийте“, апелира Гаджев.

Тошко Йорданов от ИТН се включи в спора по темата за зеления сертификат и настоя, че той не е включен в коалиционното споразумение.

„Предложението на ГЕРБ за зеления сертификат има основание за поставяне. Последните два парламента г-жа Ива Митева оставяше залата да реши. Ние сме НС и всички са равнопоставени“, посочи Йорданов.

Като председател на НС Никола Минчев обаче бе категоричен, че няма да включи в дневния ред обсъждането на двете предложения на партията.