Премиерът: Изнесохме 190 човека от Украйна

0
79
Снимка: Трибюн

Екатерина Захариева го помоли да внимава с изказа – живите хора се извеждат

„Искам да ви уведомя, защото това би трябвало всички да ни интересува най-много, че снощи, докато някои може би са се упражнявали по риторика, сме изнесли 190 човека от Киев. Успяхме да го направим. Имахме малък прозорец, успяхме да ги изкараме с автобусите. И това е особено важно, защото в момента има над 40 -километрова линия от въоръжени сили, които вървят към Киев. Това стана благодарение на генерал Венев и Министерството на външните работи. Успяхме да се свържем с киевските полицаи, успяха да направят зелен коридор и в последния момент буквално успяхме да ги изкараме.

През нощта автобусите се движеха на разстояние един от друг, за да не се помисли, че е военен конвой и днес 190 българи са в безопасност. Това се случи благодарение на службите и институциите, които не спаха цяла нощ“. С това се похвали премиерът Кирил Петков по повод евакуацията на български граждани от Украйна.

„Имам една лична молба към вас. Моля ви, бъдете внимателен с изказа, когато говорите за евакуацията на хората от Украйна. Не използвайте думата „изнесли“. Пожелавам ви да не се налага да изнасяме никого оттам“, направи му забележка депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева, имайки предвид, че става въпрос за живи хора.

Малко по-късно председателят на Народното събрание Никола Минчев също поправи премиера, че правилният израз всъщност е „извели“.