Премиерът не бил поемал ангажименти за вдигане на ветото за Северна Македония, било фалшива новина

0
92
Кирил Петков

Парламентът ще реши, заяви Петков

Премиерът Кирил Петков нарече фалшива новината, че еднолично е поемал ангажименти за вдигането на ветото за преговори с Европейския съюз на Република Северна Македония. За заявеното от еврокомисаря по разширяването, че очаква България да даде зелена светлина за преговорите, Кирил Петков коментира така:

„Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трябва да бъде на базата на Министерството на външните работи, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна – стъпките, които ще бъдат следвани“.

Премиерът коментира, че страната ни не зависи от решението на Гърция в каква валута ще плаща руският природен газ:

„Това, което бях уверен и от комисията – както чухте вчера, и от Германия между другото, всички излизат с ясната позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута. Аз не мисля, че руската държава може да си позволи да загуби целия ЕС“.

Пред журналисти премиерът информира, че в момента Министерството на финансите е в комуникация с представители на бензиностанциите, за да се уточни как ще се ползва отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, каквато антикризисна мярка ще започне да действа.