Президентът на КТ „Подкрепа“: Точка първа от дневния ред е „хляб и зрелища“

0
92
Димитър Манолов

В плана за възстановяване има тревожни неща, тази работа с батериите за мен е изключително притеснителна, казва Димитър Манолов

„Ако министърът на финансите си държи на приказката, трябва да се случи, защото миналата година, когато водихме дебат с него, той каза, че неговата идея е минималната работна заплата да стане 50% от средната. Тоест трябва да е малко над 800 лв. минималната работна заплата“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в „Денят ON AIR.

Той подчерта, че от 30 години досега представителите на работниците са лишавани от всякакви механизми, през които може да въздействат на процеса за определяне на заплатите.

„Мен повече ме притеснява процесът на инфлацията. Не искам да се връщам в онези времена, когато на всеки две седмици се определяше нов размер на минималната работна заплата. Не ми се иска на държавите да се налага да прибягват до механизми, които да са работещи, защото у нас не изобилстват, но когато ги има, те се изчерпват твърде бързо“, изтъкна Манолов.

„Така сме цъфнали и вързали, че само точка първа от дневния ред е как ще се разправят изпълнителната власт и прокуратурата. Кризисният пиар работи донякъде. Техният занаят е „хляб и зрелища“ и като няма хляб, компенсираме със зрелища. Но и зрелищата работят до някое време. В ситуацията, в която се намираме сега, то е дори опасно“, обърна внимание той.

Манолов каза, че не е виждал последните промени в Плана за възстановяване. По думите му в плана има тревожни неща.

„Тази работа с батериите за мен е изключително притеснителна по няколко пункта. Но то така се прави в такива покорени държави. Първо се предлага да се построи някаква мощност, която ще трябва да съхранява повече ток, отколкото ние произвеждаме. Ние ще трябва да го платим. Ние ще трябва да си плащаме за това, че ще работи построеното с наши пари и накрая да го платим, когато спре да работи и още веднъж да платим, за да го направим наново. Това нещо може да има смисъл единствено, ако това предприятие, което ще се построи, бъде държавно. Иначе е мафия. Това е бизнес от най-гадно олигархично естество, което ме кара да си мисля, че е твърде възможно в него да има руско присъствие“, разясни той.

Гостът каза, че не можем да се справим без руски газ. Той добави, че според него това е някакъв вид пиар, че може да се намери решение, а според него няма решение.

„Всичко ужасно много се обърка. Моята мечта е колкото може по-бързо да се сложи някакъв ред в цялата работа. Практически няма пазарна икономика в този свят. Актуализацията на бюджета не може да стане технически. Преди юли не може да стане актуализацията на бюджета, няма техническо време. Ние ще поискаме да се обърне внимание на няколко системи. Например изграждане на някакви механизми за спасяването на предприятията за градски транспорт в България, които са в изключително тежка криза“, поясни Манолов.