Пригожин „да внимава с отворени прозорци“, посъветва го бивш шеф на ЦРУ

0
53
Евгений Пригожин

Все още няма информация лидерът на „Вагнер“ да е пристигнал в Беларус

Бившият шеф на ЦРУ генералът от резерва Дейвид Петреъс предупреди лидера на частната наемническа армия „Вагнер“ Евгений Пригожин „да бъде много внимателен около отворени прозорци“ в интервю за CNN, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Генералът очевидно имаше предвид известния брой руснаци, които починаха при неясни обстоятелства, включително след падане от прозорци, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., обяснява агенцията. Сред тях бе председателят на борда на най-голямата руска частна петролна компания, който критикуваше военната операция на Русия в Украйна. Той падна от прозорец на болница през септември миналата година, припомня АП.

След бунта на Пригожин и похода към Москва бе договорено той да отиде в изгнание в Беларус.

„Пригожин спаси живота си, но изгуби своята група „Вагнер“. И той трябва да бъде много внимателен около отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус, където ще отиде“, посочи Петреъс.

Бързата развръзка с Пригожин изглеждаше като проява на слабост от страна на Путин. Но мнозина от онези, които са се противопоставили на Путин или са го предали, са срещнали смъртта си месеци или години по-късно, някои дори след като са напуснали Русия, припомня АП.

Конфликтът на Пригожин е с ръководството на руското Министерство на отбраната заради начина на водене на войната в Украйна. В петък той нарече „лъжа“ обосновката на Путин за инвазията. Руският президент оправда нахлуването в чужда държава с желание да я денацифицира. Пригожин също така обвини армията, че е подвела Путин и руското общество, като невярно е твърдяла, че Украйна и НАТО планират да нападнат Русия.

Въпреки договорката все още няма информация лидерът на „Вагнер“ да е пристигнал в Беларус, отбелязва АП. Самият Пригожин мълчи, откакто Кремъл обяви сделката, сложила край на похода му към Москва.