Продават 35 заведения, фалирали заради ковид мерките

0
92
Снимка: Pixabay

Обявени са на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители

Общо 35 заведения в цялата страна – механи, ресторанти, нощни барове, кафенета, са обявени за продан на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщава „Телеграф“. Цените са от 17 000 лева до 4,05 млн. лв.

Ресторантите и нощните клубове бяха сред най-потърпевшите бизнеси от ковид ограниченията в пика на пандемията, тъй като те бяха затворени през всичките локдауни. Много от тях се наложи да освободят част от персонала си, а други изобщо не отвориха. До продан се стигна, тъй като не могат да обслужват заеми и дължими данъци и такси към общината.

Сред обявените за продан заведения най-много – 11, са в морските курорти и градове като Приморско, Несебър, Бургас, Варна и други. Сред тях е и най-скъпо продаваният от частен съдебен изпълнител нощен бар, който допреди пандемията посрещаше много звезди от попфолк индустрията, които забавляваха гостите в Слънчев бряг. Култовата дискотека търси нов собственик срещу 4,05 млн. лева. Причината за продажбата е натрупани дългове към община Несебър. Условието към кандидатите е да докажат произхода на средствата, с които възнамеряват да закупят имотите.

В столицата за продан са шест заведения, като най-скъпо струва дискотека в Студентския град, която е обявена за 466 000 лева с ресторант над нея, който пък струва 433 000 лева. Продажбата на обектите се налага заради задължения към банка за ипотека, както и неплатени сметки към „Топлофикация София“.

Има обяви за продажба на заведения и в ски зоните Банско и Чепеларе.

Очакванията на бизнеса са обявите за продан на заведения да се увеличат, тъй като заради ограничителни мерки нощните клубове почти не са работили от началото на пандемията. Също така браншът недоволства срещу изискванията за представяне на зелен сертификат за персонала и клиентите в ресторантите, тъй като броят на ваксинираните е твърде малък. Според тях това ще се отрази пагубно на бизнеса и се очаква много от ресторантите да фалират.