Проф. Аргирова: Омикрон е вече в страната ни

0
23
Радка Аргирова Кадър: БНТ

Всички заразени идват от чужбина, посочи съветничката на премиера

„Имаме данни, че „Омикрон“ вече е в страната“, каза проф. Радка Аргирова. Тя коментира, че има съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на омикрон. „Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още проф. Аргирова пред БТВ.

Тя уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според Аргирова настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата с омикрон, но те трябва да се спазват и да се контролира тяхното спазване. По думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство. „Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа“, каза Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в ковид гетото на Европа“, каза Аргирова.

За високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза. Съветничката на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление“, каза Аргирова.