Проф. Аргирова заплашвана заради анализите си за ковид-19

0
127
Радка Аргирова Снимка: БТВ

Всичко ще свърши много лошо, предупредили вирусоложката

Професор Радка Аргирова е получила заплахи от няколко души заради COVID-19. Това обяви самата тя пред Нова тв. Съветничката на премиера Кирил Петков уточни, че вирусолозите в цял свят се оплакват от подобни предупреждения.

„Вчера и онзи ден получих от няколко граждани заплахи, че ако продължа да говоря неща, които, цитирам, „сама си измислям субварианти на коронавируса, всичко това щяло да свърши много лошо”, каза специалистката.

Проф. Аргирова уточни, че не изпитва страх. Заплахите обаче означавали, че или хората не вярват във вируса, или не искат да чуят това, което би могло да се случи. „Казах, че това е наука и нищо не мога да измисля сама. Мисля, че мое задължение в тази епидемична обстановка е да казвам истината”, подчерта тя.

Според вирусолога следващата вълна на коронавируса се очаква в началото на есента. В тази връзка съвсем скоро ще бъде обявена втората бустерна доза, или четвъртата инжекция срещу COVID-19. Тя ще бъде препоръчителна първо за възрастните хора, над 65 години, и за онези с проблеми с имунната система.

За маймунската шарка

В България проф. Аргирова посочи, че не сме регистрирали маймунска шарка и страната ни не би трябвало да е заплашена. „Положението е такова, че хората много пътуват, предпочитат се екзотични дестинации. Шарката се пренася от човек на човек”, каза съветничката на премиера и препоръча повишено внимание.