Проф. Асен Балтов: Ковид анализът, поръчан от Кацаров, е статистически недостоверен

0
154
Проф. Асен Балтов

Вие сте уникални! Следващата вълна ще я лекувате вие, написа във фейсбук директорът на „Пирогов“

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви за статистически недостоверен анализа на Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ относно смъртността от COVID-19 в страната и решенията, вземани по време на пандемията.

Той беше представен вчера от директора на НЦОЗА д-р Христо Хинков, според който липсата на „чисти болници“, които да лекуват неинфектирани пациенти и такива с хронични заболявания, както и нуждаещи се от спешна помощ, е причина за високата смъртност.

„Анализът е статистически недостоверен! Първо и най-важно е колко са реално заразени и преболедували от ковид-19? Едва след това може да се говори за смъртност, грешки и пропуски! За 15 месеца къде е изследването за истинския брой на преболедували? На 100 диагностицирани 15 починали е един процентът смъртност, а на 500 диагностицирани (скрити и нерегистрирани) 15 починали е съвсем друг! Това е първа и основна причина за тотално изкривяване на данните!“, написа в социалната мрежа Facebook директорът на „Пирогов“.

„НЦОЗА, вие сте уникални! Следващата вълна ще я лекувате ВИЕ!“, пише проф. Балтов.

Бившият министър на здравеопазването Таня Андреева добави: „Затова пък МЗ не подготвя системата за новата вълна, намаляват стандартите за качество и предлагат да ни лекуват лекарски асистенти (не лекари).