Проф. Балтов се върна в „Пирогов“, след като съдът отмени уволнението му от Кацаров

0
76
Проф. Асен Балтов

Спечелил делото на две инстанции

Бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа отново, след като е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции – пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС). Заповедта бе на служебния министър Стойчо Кацаров.

Сега тече едномесечен срок, в който болницата, може да обжалва решението пред Върховния касационен съд. Проф. Балтов потвърди, че от вторник е започнал работа, а решението на СГС е от 1 август.

„Но на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като обикновено ВКС отказва да разглежда трудовоправни спорове. На първа и втора инстанция спечелих делото и очаквам след месец окончателно да бъда възстановен“, заяви той.

Междувременно, на 22 юни последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров.

Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено „Вътрешен одит“ на здравното министерство (МЗ) в „Пирогов“, резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.