Проф. Балтов: Уволнението ми е политическо

0
50
Асен Балтов

Бившият директор на „Пирогов“ няма да влиза в политиката

Мен ме уволняват като лекар за това, че съм нарушил някакви неща, мотивите са етични. Мисля, че няма такива случаи. Като лекар всички знаят какво съм направил за хората. Това заяви пред БТВ бившият директор и специалист в УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Пред БТВ той каза, че „да те уволнят като лекар – трябва да има много сериозно оплакване“. Специалистът обаче е категоричен, че нито като директор, нито като лекаре имал някакви нарушения.

“За мен това уволнение си е абсолютно политическо. Няма какво да се лъжем. С проф. Поромански съм работил добре. Говорят се неистини“, категоричен бе проф. Балтов.

И добави, че служебният министър на здравеопазването е настоявал за одит, но е бил разочарован, че не са открити нарушения. Балтов твърди, че „лошото управление“ при него доказва и печалба. Над 50 милиона лева са инвестициите за последните 4 години, каза той изрази разочарование, че се забавят обществени поръчки.

Проф. Балтов разказа, че ще има смяна на началници на клиники, като ще бъде направено така, че „неудобните“ да не могат да спечелят конкурсите. По думите му 15 души са били освободени от администрацията на „Пирогов“.

Бившият директор на спешната болница не е подписал заповедта си за уволнение. Ще търси правата си по съдебен път.

Специалистът потвърди, че през 2017 г. е сезирал ДАНС заради „брожения“ в „Пирогов“. Обясни, че лечебното заведение е от стратегическите обекти за националната сигурност. Проф. Балтов каза, че е бил посъветван от специално звено в ДАНС да се подаде сигнал. Той разказа, че тогава е бил в годишен отпуск, а в болницата е имало протести, „целенасочено подготвяни“, докато специалистът е бил в чужбина.

„Сигналът е мое задължение, аз не мога да не го направя. Ако някои го приемат като донос – това е тяхно мнение“, каза той.

А на въпрос дали ще влиза в политиката, Балтов отговори: „Не, на този етап не виждам смисъл да продължа в политиката. Хората ме познават като лекар, политиката е за политиците. Няма водени разговори. Това, което се тиражира, по-скоро е като една народопсихолия“.