Проф. Гетов: Ваксинираните с „АстраЗенека“ са от 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните

0
87
Ваксини
Снимка: архив

За ваксината на „Джонсън и Джонсън“ се чака решение на американския регулатор

Очаква се да вземем решение в Европейската агенция по лекарствата на 22 април за „АстраЗенека“. Актуализирахме продуктовата информация. Ваксинираните с тази ваксина са около 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните, заяви проф. Илко Гетов пред БТВ.

Той изброи рисковите фактори за тромбози: прием на контрацептивни средства, пушене и сърдечни проблеми. Като причини за засягането на жените в по-висока степен посочи месечният цикъл и генетичната предразположеност.

„Самата ваксина е с векторна технология. Тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет“, поясни професорът.

Според него има няколко сценария за поведение: продължаване както е предписано, отлагане втората доза, неслагане на втората доза или продължаване с две дози РНК ваксина. Той изказа притеснение от комбинирането на две ваксини.

По темата за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ информира, че се чака решение на американския регулатор: „Нещата се променят ежечасно“. Все още няма достатъчно информация за руската ваксина, за да бъде одобрена, посочи той.

„Бихме могли да постигнем колективен имунитет. В момента в който броят на ваксинираните надскочи броя на преболедувалите, вече сме преминали платото. Ваксинация плюс мерки е равно на контрол над пандемията“, категоричен беше проф. Гетов.

Ще се налага ваксинираните да си поставят регулярно доза от COVID ваксината: „Ние знаем, че ваксината пази една година“. Това обаче не означава, че те не трябва да спазват мерките, защото могат да бъдат преносители.