Проф. Илко Гетов: Лекарства срещу ковид ще има в България в началото на 2022 г.

0
49
Илко Гетов

И двата медикамента имат отлична ефикасност, твърди той

Двете лекарства срещу ковид под формата на таблетки на „Мерк“ и „Пфайзер“ ще бъдат обсъждани утре от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, а ще са налични у нас вероятно в началото на 2022 г., посочи пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в ЕМА. По думите му едното лекарство е молнупиравир, което Великобритания вече разреши и прилага, а другото е ритонавир.

„И двете имат отлична ефикасност, проведени са много проучвания, като едното намалява риска от хоспитализация и тежко протичане в над 80%, а другото – над 60%“, обясни проф. Гетов. Той допълни, че медикаментите спират репликацията на вируса и неговото размножаване и засягане на организма.

„Много държави са поръчали и са резервирани количества, затова не трябва на 100% да разчитаме на тях“, предупреди проф. Гетов. Според него, за да бъдат задоволени нуждите на държавите по-бързо, би било добре временно фармацевтичните компании да прехвърлят правата и лиценза си върху генерични компании, но за момента такова решение няма. България все пак се е включила отново в обща поръчка на ЕС за закупуването им. Според проф. Гетов цената на лечението може да падне до 1000 лв. в България след общата поръчка.

„Остава да се реши въпросът кой да ги получава и кой да ги изписва. Иначе ще могат да се прилагат при всички над 12 г. и над 40 кг“, уточни експертът. Той увери, че и двата медикамента са част от противовирусните терапии, които се използват в тройни и четворни комбинации в лечението на ХИВ инфекцията. Проф. Гетов е категоричен, че наличието на медикаментите не отменя нуждата от ваксинация.