Проф. Ива Христова: Очаква се пик на грип и остри респираторни заболявания през февруари

0
29
Ива Христова

Възможно е и случаите на ковид да стигнат до 5000 на ден в края на януари, казва тя

Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип АН3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия – H1N1, а сега са поравно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът. Това каза за предаването „Твоят ден“ на Нова телевизия проф. Ива Христова от НЦЗПБ.

По думите ѝ ръст на заболеваемостта има и в Южна Корея и в САЩ.

„Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават“, допълни още проф. Христова.

И потвърди, че е възможно и случаите на COVID да стигнат до 5000 на ден в края на януари.

„В Китай данните са много ограничени – те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта“, посочи проф. Христова.