Проф. Ива Христова: Твърде е вероятно есента да има нови ковид мутации

0
40
Проф. Ива Христова

Заболеваемостта спада, но бавно, казва тя

„Устойчиво е намаляването на случаите на ковид-19, но темпът е бавен. Твърде е вероятно есента към зимата да се появят нови мутации, които да доведат до нов вариант, а той да повиши заболеваемостта. Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, но с повече заразени“. Това заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред NOVA NEWS.

По думите й има два варианта коронавирус да повлияе за поява на хепатит – директно – с увреждане на микроциркулацията, а индиректно – чрез спаднал имунитет. „Има единични случаи на хепатит сред децата в Европа,  у нас няма такива. Това е възпаление на черния дроб, което не е причинено от основните вируси, които носят хепатит. Много е нетипично за децата. Ясно е, че не се дължи на ваксини“, подчерта тя.

В НЦЗПБ ще бъдат изследвани проби за всички видове вируси, не само хепатитни, за да се засекат рано евентуални позитивни случаи. „Адема вирусът засяга децата в детските градини, причинява зимните заболявания. Няма данни как се случва новият хепатит. Предава се по въздушно-капков път, както и при досег на кожата на заболял или повърхности. Предстои да се уточни кой е вирусът и на какво се дължи“, сподели медикът.