Проф. Кантарджиев: Клетъчният имунитет пази от всички варианти на ковид

0
88
Проф. Тодор Кантарджиев

Коронавирусът ще стане един от зимните вируси, твърди експертът

Клетъчният имунитет, който придобиват хората при ваксинация срещу ковид-19, пази от всички досегашни варианти на коронавируса. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирайки най-авторитетните медицински издания.

„Това, което се говореше в началото, че антителата намаляват, имунитетът избледнява, фактически клетъчният имунитет, имунологичната памет защитават. За омикрон се разбра, че е необходима бустерна доза, която предпазва включително до 70-80% от влизане в болница“, подчерта той.

По думите му омикрон вече е минал през почти половината население в Европа.

„Според мен това ще доведе до изграждане на здрав, колективен имунитет у европейците. В София случаите намаляват, тя вече мина през пика, в Благоевград също намаляват. В София област обаче случаите продължават да растат“, добави професорът.

Той прогнозира, че през идващата пролет случаите на новозаразени ще се редуцират и през есента ще се появяват само отделни огнища на заразата.

„Всяка епидемия е лимитирана по време, горе-долу за две години и половина. Коронавирусът ще стане един от зимните вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев.