Проф. Кантарджиев: Омикрон ще измести делта, най-важна е бустерната доза

0
35
Проф. Тодор Кантарджиев

С нея на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко, твърди експертът

За новия вариант на коронавируса – омикрон, най-важното е да имаш бустерна доза – така на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко. Това заяви в „Твоят ден“ по NOVA NEWS проф.Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столичната община.

Той препоръча тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора пред пунктовете за имунизация. Професорът посочи, че има много места в София, където това може да се направи, и допълни, че 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт.

За опасността от появата на грип проф. Кантарджиев заяви, че дори да има такива случаи, това няма да се превърне в трагедия.

„Ще имаме случаи през февруари и няма да са много. Омикрон ще измести делта, както стана във Великобритания. Той е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две дози на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма“, заяви още той.

„Когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница, много зависи и от средната въраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система. Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия“, предупреди Кантарджиев.

Според него след седем месеца на нищоправене всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. За него мерките просто трябва да се спазват – маски, дистанция и изолиране на болните.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора – майки с деца, пенсионери, млади хора.