Проф. Мутафчийски: Битката с ковид не е спечелена

0
44
Проф. Венцислав Мутафчийски

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси

Не бих казал, че битката с COVID е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип, заяви директорът на ВМА ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по БНТ.

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси. В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето – България е на предпоследно място, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски.

„Много ме възмущаваше по време на пандемията, когато с насмешка се говореше – ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му във ВМА е създаден диагностичен блок, който е залепен към Инфекциозната клиника. „Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично“, каза още ген. Венцислав Мутафчийски.

Военномедицинската академия (ВМА) приключва годината без дългове и без просрочени задължения. На 1 декември лечебното заведение отбелязва 131 години от създаването си. Следващата година ще посрещнем и с 6-8 милиона медикаменти и консумативи в складовете ни, допълни Мутафчийски. По думите му нивото на допълнителното материално стимулиране за работещите е повишено, но във финансовата сфера увеличените разходи на лечебното заведение са предизвикателство. Наложи се да прекъснем множество договори, енергоизточниците ни генерират големи загуби – до 3 млн. лв. годишно, посочи още ген. Мутафчийски. Той изрази увереността си, че болницата ще успее да се справи и благодари на кадровия състав.