Проф. Николай Витанов: Тази седмица е критична

0
47
Проф. Николай Витанов

Натискът върху болниците се очаква да достигне максималния си размер, заяви математикът

Завършва третата седмица от царстването на омикрона. Неуспешно за него. Няма супер пожар. Но не трябва да се успокояваме. Още не сме излезли от областта на пика, написа във фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

„Знаете, че сме в околопиковия времеви интервал. Знаете какво трябва да се случи в него – пречупване на трендовете на растеж. Пречупване на тренда на нарастване на новите случаи, пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла, пречупване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове трябва да се пречупят, за да излезем от пика. Пречупят ли се двата тренда, ще се пречупи и третият.

Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 – стойността е 1.01. Почти 1, тоест заразата тъпче на място. Омикронът си царува, но мечтата му да запали супер пожар рухва.

Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през тази седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Тук се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Тоест – тази седмица и до средата на следващата. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика.

Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени.

Има минимални мерки, които почти не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун.

Смъртността – и тук системата се движи според очакванията. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Вирусът се мъчи да подпали супер пожара, но не му се получава. Тази седмица е критична. Учениците се връщат на училище. Натискът върху болниците се очаква да достигне максималния си размер“, анализира математикът.