Проф. Огнян Кунчев: Ще има нов пик след 10-15 дни

0
55
Огнян Кунчев

Все още има материал за вируса, твърди математикът

Все още има материал за вируса. Сметките, които сме направили дотук, показват, че имаме изболедували не повече от 2 милиона от омикрон. Това каза за Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Той добави, че ще имаме нов пик.

„Ще има пак покачване след 10-15 дни. Зависи какво ще бъде поведението на правителството. Ако махнем „зеления сертификат“ и децата тръгнат на училище, той ще се вдигне много. Значи трябва да задържим определени мерки. Пак очакваме най-малко 10 хиляди души заразени за ден. Омикрон лесно се кара от повечето хора, но има малцина, от които се кара трудно. Ние имаме средна смъртност 70-80 души на ден, която е много голяма. Не мога да бъда оптимист. Трябва да ограничаваме броя на заразените. Ние имаме много голям брой на скрито заразени. Като ограничаваме заразените и скрито заразените, ние се справяме и със смъртността“, коментира проф. Кунчев.

Математикът обърна внимание, че трябва да се носят маски, защото са голям ограничителен фактор за разпространението на вируса.

„Затихване гарантирам на 100% през май. През топлите месеци е гарантирано. Но преди това няма гаранция. Ако не се ограничаваме, ще поддържаме тези нива на висок брой заразени. Младите хора трябва да са по-внимателни, когато общуват с възрастни хора. Сложете си маската. Носиш маска, за да не заразиш другите. Това е колективно поведение“, заяви проф. Кунчев.