Проф. Радка Аргирова: Пикът на грипа ще бъде в средата на февруари

0
33
Радка Аргирова

При всяко едно неразположение трябва да се търси лекарска помощ и без антибиотици, съветва вирусологът

„Тежестта на грипа в момента не е силна, нито пък е постоянна за цялата страна. В София положението не е особено тежко. Най-силно боледуват възрастните хора и хората до 20 години. Няма да има грипна ваканция за цялата страна. Мисля, че няма да стигнем до национална грипна ваканция. Пикът ще бъде в средата на февруари“, заяви вирусологът професор Радка Аргирова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Аргирова посъветва бързо изолиране и приемане на медикаменти от началото. Антибиотици не трябва да се приемат, а противогрипни лекарства, потвърди тя.

„Всички вируси си имат своето развитие, революция и сезонност. Децата са засегнати най-много, но не са пощадени и възрастните, както и тези с хронични заболявания“, каза още Аргирова.

„След пандемията се чувстваме като отвързани. Не се говори за маски и разстояния, а би трябвало, когато има такива респираторни инфекции. При всяко едно неразположение трябва да се търси лекарска помощ, защото вирусът не трябва да се разпространява“, коментира вирусологът.

„Хубаво е човек да се тества, за да знае дали е с грип или COVID. Има си бърз общ тест, който отделя COVID от грип“, поясни тя.