Проф: Витанов: 4500 болни от ковид ще имаме дневно в пика на настоящата вълна

0
71
Проф. Николай Витанов

Той предупреди, че идва подвариант на омикрон от Индия

4500 души заразени от COVID-19 на ден прогнозира математикът проф. Николай Витанов. „Това е фаталното число. Въпросът е да не го прескочим или ако се случи, да е един-два пъти. Ако до две седмици не прескочим това число, значи мерките ще са проработили“, коментира той за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По думите му мерките ще дадат резултат, а дифузно разпространение още няма. „Здравната система е подготвена, но куца човешкият фактор. Очаква се мерките да дадат резултат от 10 до 14 дни след влизане в сила“, обясни той.

Витанов предупреди, че идва подвариант на омикрон от Индия, който ще е при нас октомври или ноември. „Той се разпространява по-бързо. Болниците в момента не са под натиск. Пазете се, протича по-леко, но има и къси клечки. Внасяме от Гърция COVID-19“, смята професорът. И призова почиващите по гръцките острови да внимават.

Според него регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4.5, за да се получи реалната. „Общата е около 10 000-12 000, от които 3000 са регистрирани. Добре ще е да се върнат PCR тестовете“, категоричен е Витанов.