Проф. Витанов очаква да започне спад на смъртността от ковид през тази седмица

0
32
Проф. Николай Витанов

Какво ще се случи през есента – зависи от поведението ни, смята той

Засега нещата по отношение на ковид-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд – на смъртността. Това обясни пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

„Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6000, преди две – 8000, а сега са около 4000. За края на март в едно интервю казах, че очаквам под 5000 случая на ден. Ето ги”, коментира той.

Проф. Витанов разясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, голяма част от страната ще е излязла от етап 2 и ще се намира в етап 1. Когато заболеваемостта падне под 150 на 100 000 се излиза от етап 1 и се отива в етап 0.

„Може да се каже, че доста неща зависят от това, образно казано, как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба, част от народа е доста инатест”, смята математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента – възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират – те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки – такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, допълни специалистът.

На въпрос защо отпада зеленият сертификат, той заяви: „Когато духа вятър – всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът – няма да има нужда от него и ще си отпадне”, посочи математикът.

Проф. Витанов разясни и отношението си към критиците в интернет, които нарича „юрдечета”. „Наричам само тези от тях, които говорят откровени глупости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, сподели с усмивка математикът.