Прокуратурата дава на съд 8 души за финансови измами за 4 млн. лв. с фирмата „Глобал Маркетс“

0
216
Христо Кръстев

Пострадали са 19 човека

Специализираната прокуратура внася обвинителен акт срещу организирана престъпна група, създадена през 2017 г. за незаконни финансови операции, съобщи говорителят Христо Кръстев на брифинг.

Предадени на съд са осем души.

4 000 000 лева е щетата за 19 пострадали от представящата се за инвестиционен посредник фирма „Глобал Маркетс“, която беше в центъра на спецоперация с участието на ГДБОП и ДАНС преди година.

Лицензът на дружеството е бил отнет от Комисията за финансов надзор през 2014 г., но обвиняемите са решили да продължат да се занимават с дейността си. Те създават различни търговски дружества, управлявани от поставени лица, а реално са били управлявани от ръководителите на престъпната група.

Те се обаждали на случайно избрани граждани и им предлагали да участват в инвестиционно-посредническа дейност, като предоставят парични средства, а представителите на дружествата да извършват търговски сделки. След като се съгласели, им предоставяли договор, в които са въвеждани в заблуждение, че търговските дружества, с които работят, имат издаден лиценз от Комисията за финансов надзор. След подписването на договорите е трябвало да преведат парични средства. Сумите са били превъртани, след което са теглени на каса от поставени лица.

В резултат са наложени обезпечения по банкови сметки за около 2 млн. лева, наложени са и възбрани на недвижими имоти, които могат да се ползват за конфискация и за обезщетяване на измамените.

Предстои разпит в съда на 81 свидетели, ще се разгледат експертизи от 17 вещи лица, а 8-те подсъдими имат 25 адвокати. Двама са сочени за ръководители на групата, петима за участници и един – за съучастник в две измами.

Ръководителите могат да получат от 5 до 15 г. затвор, а участниците – от 3 до 10 г. За най-тежката измама законът предвижда и конфискуване на до една втора от имуществото.