Прокуратурата повдига обвинение на директора на ГДБОП, притискал обвинител по делото за парите от „Хемус“

0
362
Калин Стоянов Снимка: Primorsko.bg

Определена му е мярка за неотклонение подписка

Софийската районна прокуратура ще повдигне обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Сигналът срещу Стоянов беше, че е притискал прокурорите по делото „Хемус“ да вземат определени решения.

На комисар Стоянов е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.