Прокуратурата се отказа да иска арест на Божков за „криминалното дело“

0
149
прокуратурата
Снимка: архив

Това стана след решението на апелативния съд Черепа да е под домашен арест с гривна

Софийска градска прокуратура се е отказала да иска от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Васил Божков по другото дело, в което той е обвиняем за убийства, изнасилвания и изнудване, научи Breaking.bg. Това е станало след днешното решение на Софийския апелативен съд Черепа да бъде под домашен арест с електронна гривна.

Сутринта СГП е входирала мярка в Софийска градски съд, но тя е оттеглена. Прокурорите са преценили, че няма смисъл, след като Божков е под домашен арест с решение на съда.

Т.нар. криминално дело срещу Черепа е за убийствата на Йордан Динев, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина през миналата пролет. По-късно стана ясно, че Божков е бил разследван и за атентата срещу Алексей Петров- през 2002 година до басейна „Спартак“. Делото бе спряно в края на юли месец т.г., но след екстрадирането на Черепа бе подновено. Както Breaking.bg първи писа по това дело първоначално наблюдаващият прокурор бе наложил мярка „подписка“ на Божков.

Според публикации в медиите Алексей Петров е дал подробни свидетелски показания, в които е разкрил ролята на Васил Божков в атентата срещу него от 2002 година, съобщи ПИК. Най-напред Петров е бил уклончив в твърденията си, но по-късно, през 2020 година, когато бившият хазартен бос избяга в Дубай, Алексей Петров е говорил в детайли за ролята на Васил Божков и на Николай Добрев (бай Добри), известен като тартора на т.н.Фабрика за убийства. Той обяснил на прокурорите, че има изключително важен и надежден свидетел, но го е укрил в чужбина, за да не бъде ликвидиран.

Весела Лечева също се е осмелила през 2020 година да даде подробни свидетелски показания в НСлС по подозренията си, че именно Васил Божков е поръчителят на стрелбата срещу съпруга й Манол Велев на 11 юли 2007 година.