Прокуратурата: Случаят с Брендо в Украйна е правен прецедент – търсят го три държави

0
46
Снимка: Национална полиция на Украйна
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

България вече е пратила документи за предварителното задържане на наркотрафиканта

Българската прокуратура вече е изпратила документи до Украйна за предварително задържане на Евелин Банев – Брендо, обясни заместник-градският прокурор на София Иво Илиев, съобщи БТА.

Банев беше задържан край Киев преди няколко дни. Той беше осъден през 2018 година за участие в престъпна група за пране на пари от наркотици. Има наложени шест години затвор. Банев има присъди в Италия и Румъния. Именно данните по българското дело са изпратени на украинските власти.

Така Банев е задържан за 20 дни – до 25 септември. До тази дата България трябва да прати молба за екстрадиция, което вече се е случило. „Какво ще е крайното решение и кога, не може да се каже, защото законодателството на двете държави е различно“, поясни Илиев.

„Случаят с Банев е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави“, каза Илиев и уточни, че логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

Ако бъде върнат в България, страната ни ще изиска информация за останалите присъди. При тази хипотеза важат правата за обединяване на присъди.