Прокуратурата във Враца нареди ексхумация на починалата жена

0
73
прокуратурата
Снимка: архив

Образувано е досъдебно производство, разпитват свидетели

Окръжната прокуратура във Враца се е самосезирала и е образувала досъдебно производство по случая с починалата пред Спешното отделение в МБАЛ „Христо Ботев“ жена.

Това става след засиления обществен интерес във връзка с настъпилата смърт на жената, уточняват от държавното обвинение. Деянието е квалифицирано по чл.123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

С оглед необходимостта от изготвяне на съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта предстои извършване на ексхумация и аутопсия. 43-годишната жена е погребана вчера.

Вчера са разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ – Враца.

Допълнителните действия по разследването продължават и днес.

В кратки срокове следва да бъдат разпитани нови свидетели, длъжностни лица от структурите, относими към инцидента. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в МБАЛ – Враца.

Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата. Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК – Враца относно констатираното по случая.

Въз основа на получената информация в хода на досъдебното производство ще се предприемат допълнителни действия от страна на разследващите органи при Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура – Враца.