Прокурорът, получил плик с патрон, повече от година е с охрана

0
101
Сийка Милева Снимка: БНТ

Не е нормално магистрат да намери такава заплаха в бюрото си в сграда, която е охранявана от Министерството на правосъдието, каза Сийка Милева

Софийската районна прокуратура e образувала досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

На 6 април в София в служебния кабинет на магистрата в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

В плика са открити един патрон, калибър 9х19 мм, както и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. С тях били изписани думите „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

Въпросният магистрат от повече от година има назначена охрана, заради неговата застрашеност, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
По думите й прокурорът многократно е посещавал през последните месеци болницата, чието име фигурира в заплахата.

„Скандално е, че това е случва в държава, която е член на ЕС. Висш магистрат да бъде заплашван по този начин. Не е нормално прокурор да намери такава заплаха в бюрото си в сградата на Специализираната прокуратура, която е охранявана от Министерството на правосъдието“, заяви още Милева.

Според нея целта на заплахата е „магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения“. Прокуратурата настоява за гаранции от държавата, че това няма да се случи и на други техни представители.

„Нали нашата основна мисия е да се борим с престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не нашите колеги и техните близки да са подложени на заплахи. В Римската харта и становище на европейските прокурори са установени основните принципи и насоки, свързани с устройството на прокуратурата в едно демократично общество. В тях пише, че прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на техните решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск и вмешателство“, допълни Милева.

Разследването е възложено незабавно на следовател от Софийската градска прокуратура. За заканите срещу прокурора ще бъдат информирани ЕК, европейският парламент, посолствата на страните от ЕС, САЩ, Великобритания, както и консултативният съвет на европейските прокурори.