Прокурори и следователи на протест срещу закриването на специализираното правосъдие

0
65
Снимка: Правен свят

Главният прокурор Иван Гешев също бе сред магистратите в София

Прокурори, следователи и служители излязоха на мащабни протести в цялата страна във връзка с одобрените на първо четене в Правната комисия на Народното събрание  промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие, съобщи „Правен свят“.

Промените бяха приети с гласовете на „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и БСП.

На протеста пред Съдебната палата в София присъстваха главният прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов, ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, както и членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

“Зад тези казуси стои трудът на десетки хора”, заяви пред журналисти прокурор Маджарова.

В същия час пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен също се провеждаха мълчаливи бдения. „С него прокурорите, магистратите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, всички Окръжни и Районни прокуратури в района ще изразят своето несъгласие с прибързаните и необмислени опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс“, пишат от обвинението.

И допълват: „Ние, прокурорите, следователи и съдебните служители от Апелативен район – Варна изразяваме своето категорично несъгласие с прибързаните, неоснователни и безотговорни опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Считаме, че се извършва груба намеса в дейността на съдебната система, нарушава се нейната независимост и самостоятелност в частност на дейността на Прокуратурата на Република България. Така се цели нарушаване на правовия ред в държавата, на върховенството на закона и разделението на властите. Считаме, че с опитите за такъв тип промени в законите се уронват устоите на държавността в страната. В заключение ще припомним един от древноримските постулати: „Без правосъдие няма свобода“.

Във Велико Търново и Ловеч също има планирани протести. Магистрати изразяват недоволството си и в пловдивския съдебен район и в Плевен.

„Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите. Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество. Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост“, пишат прокурори и следователи и от апелативния район на София.