„Промяната“ не искат с ГЕРБ, държат зимата да са опозиция

0
63
Асен Василев и Кирил Петков Снимка: архив

„Промяната“ не искат с ГЕРБ, държат зимата да са опозиция

Асен Василев обиден на българите, че не гласували за тях

„Промяната“ отхвърля предложението на ГЕРБ за евроатлантическо управление. След няколко дни тишина, от ПП дадоха пресконференция в БТВ.

„Категорично беше взето решение, че ще бъдем опозиция. 500 000 гласуваха за нас да не влезем в „Коалиция на кражбата“, обявиха от ПП.

Асен Василев, подобно на Иван Костов преди години, не скри че е обиден на българите.

„Избирателите можеха да изберат дали искат управление като последните 8 месеца или да се върнат като при Борисов. Направихме много трудна и сложна коалиция на принципа, че трябва да има нов модел на управление“, обясни той.

Предложението на Бойко Борисов беше парламентарните партии да спрат да чертаят разделителни линии и да опитат да се обединят около евроатлантически приоритети и финансово-икономически цели за излизане на страната от кризата.

Според Василев най-важното за България в момента е да има стабилно управление, но това не променя позицията на ПП.

„Ние ще сме конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет“, обеща Асен Василев.

„Най-важно за българските избиратели е как ще минат тази зима. И това са политиките, ние ще наистина ще бъдем конструктивна опозиция“, обеща Кирил Петков. И изброи – първо Закон за КПКОНПИ и второ – орган за разследване на главния прокурор от съдия.

Сред другите „огромни приоритети“ на ПП, които няма да искат да изпълнят като част от управлението, са минималната заплата да стане 50% от средната, ръст на пенсиите от 20%, нова дефиниция за енергийна бедност и още няколко точки от програмата на БСП.

„Запазване на данъчната политика, много важно е да кажем, няма да се увеличават никакви данъчни ставки“, обеща още Петков. Сред плановете им освен огромните харчове и влиза и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% и влизане в еврозоната и Шенген. След управлението на „промяната“, за 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП по данни на служебния финансов министър Росица Велкова.

„Ние ще бдим над всеки лев на българския данъкоплатец“, закани се лидерът на ПП.

Попитан за плановете на Румен Радев за закупуване на самолети „Грипен“, Кирил Петков даде да се разбере, че не одобрява своеволията на президента.

„Тук ясно трябва да се заяви, че този тип решения, които включват многомилиардни ползвания на обществени средства, трябва да се вземат, не е роля на служебния кабинет да взима такива важни решения в момента, в който вече се съставя новия парламент“, каза дословно Петков.

Той отрече американски натиск да има правителство. „Дори и да има такъв, ние не се поддаваме на никакъв натиск“, каза Кирил Петков.