Проверяваният за данъчна измама Спецов отново е шеф на НАП

0
186
Румен Спецов

Това реши правителството днес

Румен Спецов официално застава начело на НАП за втори път. Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС, пише в решението на МС.

За ръководител на агенцията е назначен отново любимецът на финансовия министър Асен Василев – Румен Спецов.

При предишното министерстване на Василев – в служебен и редовен кабинет, Спецов също заемаше длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите от м. май 2021 г. до м. август 2022 г.

Спецов беше разследван от прокуратурата за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на данъчна декларация. При назначаването му на поста в началото на 2021 година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството – „Гранекс трейдър“ ЕООД, е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници – с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи. Версията на самия Спецов беше, че дълговете са натрупани, след като той е продал компанията.

.