Пуснаха 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

0
19
АЕЦ "Козлодуй" Снимка: БНТ

Проверките, извършени от независими експерти и от Агенцията за ядрено регулиране, потвърждават работоспособността на съоръженията и системите, уверяват от централата

Днес сутринта шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ беше включен в националната електроенергийна система, съобщиха от атомната централа.

Блокът бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.

След изпълнение на необходимите ремонтни работи са направени тестове и изпитания на оборудването, предвидени съгласно изискванията за безопасна експлоатация. Проверките, извършени от независими експерти и от Агенцията за ядрено регулиране, потвърждават работоспособността на съоръженията и системите, уверяват от АЕЦ „Козлодуй“.

В съответствие с технологичния регламент натоварването на блока се извършва поетапно. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство.