Путин праща 16 000 доброволци от Близкия изток в Украйна

0
136
Владимир Путин Снимка: Нова

Президентът одобри включване на доброволци във войната

Владимир Путин разреши и доброволци да се включат във военните действия в Украйна, съобщи РИА Новости. „Ако има хора, които искат на доброволни начала, не за пари, да отидат и да помогнат на населението на Донбас, да ги посрещнем и да им помогнем да се доберат до зоната на бойните действия”, заяви Путин в отговор на министъра на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещанието на Съвета по сигурност.

По-рано Шойгу уведоми президента, че в двете признати от Русия републики – ДНР и ЛНР, са постъпили повече от 16 000 запитвания от желаещи да се включат доброволци, повечето от страни от Близкия Изток.

Владимир Путин отбеляза, че „западните спонсори на Украйна вече изпращат наемници в зоната на бойните действия, правят го открито, пренебрегвайки всички норми на международното право“. При това положение той смята, трябва да се помогне на хората, които искат доброволно, без пари, да подкрепят жителите на Донбас.

Руският президент разреши още цялата военна техника, западно производство, която се окаже в руски ръце, да бъде предоставена на армиите на ДНР и ЛНР.