Работниците в ТЕЦ „Марица 3″ блокираха центъра на София

0
115
Снимка: кадър

Преговарят с екоминистъра за отварянето на ТЕЦ-а

Работници от „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Причината е принудителното спиране на работата на топлоцентралата от екоинспекцията в Хасково на 21 април. Демонстрацията днес е организирана от КНСБ.

Преди да дойдат пред МОСВ на бул. „Мария Луиза“ протестиращите преминаха през Лъвов мост. Те носеха плакати с надписи „Днес зелен режим, утре режим на тока“, „Не убивайте енергетиката“, „Зелена операция ликвидира българската енергетика“.

Заради протеста в района има струпване на полицаи, а движението е спряно. Служители на реда ще съпътстват протестиращите до Министерския съвет и до Народното събрание, накъдето се очаква да се отправят.

Акцията е под надслов „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“.

Планираният преди седмица протест на „ТЕЦ Марица 3“ в София не се състоя заради очакването, че работата на централата ще бъде подновена. На 12 май вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде брифинг, на който обяви, че дружеството остава затворено заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Той информира също, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз заради системно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.

Минути след като се събраха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“ изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Демонстрацията е организирана от КНСБ. Освен представители на синдиката пред министерството се събраха работещи и представители на ръководството на ТЕЦ-а.

Според организаторите на протеста има около 3000 души. Протестиращите развяват плакати с надписи: „Не убивайте българската енергетика“, „Искаме работа, а не глад“, „Трансформация, а не ликвидация“ и други. Те носят и свещи като символ на проблемите на българската енергетика. Искането на протестиращите е за незабавно подновяване на работата на дружеството, което на 21 април беше затворено от екоинспекцията в Хасково.

Пред БТА юрисконсултът Юлиан Семерджиев заяви, че централата е затворена неправомерно. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че настоящият протест не е политически. Той е само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград, каза той. Капитанов предупреди, че очакват резултати от срещата на вицепремиера или ще има по-сериозни действия, като евентуално нахлуване в министерството.

Семерджиев, който беше част от преговорната група, каза пред журналисти по-късно, че Борислав Сандов е казал, че няма да изпълни искането за отваряне на ТЕЦ.
Протестиращите, след час от началото на демонстрацията, се отправиха към Министерския съвет.