Радев: Ако диалогът в управляващата коалиция е нарушен, трябва да се потърсят причините за това

0
67
Румен Радев Снимка: архив

Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Северна Македония, то такъв не само че има, но и е силно изразен в обществото, каза той

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

„Ако диалогът вътре в управляващата коалиция е нарушен, трябва да се потърсят причините за това“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

„Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Северна Македония, то такъв не само че има, но и е силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с това. Има ли прогрес от страна на РСМ по изпълнение на нашия договор, има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейски институции – по тези въпроси трябва да чуя министър-председателя“, подчерта президентът.

По думите на Радев, той като президент ще продължава да прави най-доброто за България.

„Ще продължим да работим така, че нашите братя в Северна Македония да получат гаранции за един устойчив и необратим процес на интеграция“, допълни държавният глава.

Според него, България има нужда от стабилност, прозрачност и принципност в управлението.

„Нито интеграцията на Република Северна Македония, нито въздушния суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешки права няма пазарлък“, каза още Радев.