Радев бил готов с новия служебен кабинет

0
45
Румен Радев Снимка: архив

Сменя транспортния министър Георги Тодоров с Христо Алексиев, местата на Петков и Василев ще заемат Даниела Везиева и Валери Белчев, пише „24 часа“

Румен Радев обяви в Пазарджик, че е готов със състава на новия служебен кабинет. Той ще бъде официално обявен утре, когато ще бъде разпуснато Народното събрание.

Президентът отказа да коментира имена на евентуални министри в него.

Радев отказа да даде оценка за депутатите в 46-ото Народно събрание, като заяви, че тя ще бъде дадена от избирателите на следващите избори.

Новият служебен министър на транспорта ще е Христо Алексиев, който беше номиниран за министър в първия кабинет, предложен от Слави Трифонов. Президентът Румен Радев е решил Алексиев да смени досегашния Георги Тодоров в новия служебен кабинет, който ще бъде обявен официално на 16 септември, пише „24 часа“.

Алексиев в момента е председател на управителния съвет на НКЖИ. Той вече веднъж бе служебен министър на транспорта в първия кабинет, назначен от Радев през 2017 г. На 12 юли тази година лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пък го обяви като номинация за министър на транспорта в първия си неуспешен вариант за правителство с премиер Николай Василев.

Президентът Румен Радев вече е избрал и новите министри на икономиката и на финансите, след като досегашните Кирил Петков и Асен Василев са все по-близо до свой политически проект и участие още на предсрочните избори на 14 ноември.

В икономиката на мястото на Кирил Петков министър ще застане досегашната му заместничка Даниела Везиева. Тя бе зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок.

Като министър на финансите на мястото на Асен Василев Радев е решил да назначи Валери Белчев. Той бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов.