Радев: Цинично е в най-бедната страна в ЕС властта да казва, че ще плащаме по-скъп газ

0
88
Румен Радев Снимка: архив

Президентът каза, че е работа на парламента да реши за износа на оръжия към Украйна

„Не искам в Испания да отговарям на злободневни български теми”, каза президентът Радев, който е на посещение в Мадрид на въпрос как ще коментира думите на Кирил Петков, че е позорно да не помогнем на Украйна и че става както при Априлското въстание.

„Тогава никой не ни е помогнал”, подчерта държавният глава. Той обясни, че темата с газа е била водеща по време на разговора му с премиера Педро Санчес, като отбеляза, че страната има 6 станции за регазификация, енергийно независима е като получава газ от Алжир, Нигерия.

„Не можем да използваме газ от испанските терминали за втечнен газ, защото няма инфраструктура, която да го докара”, каза той.

И коментира, че изпълнителната власт в България трябва така да реши въпроса, че цената да е възможно най-ниска за потребителите.

„Когато правителството сложи на първо място цената, тогава трябва да намери решение. Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС с най-бедното население да кажеш: ще намерим начин, но разбира се – ще плащаме по-скъпо. Някои хора могат да плащат, но други са на ръба и не могат”, отбеляза Радев. Той каза, че е работа на парламента да реши за износа на оръжия към Украйна: „Ще чакам да чуя дебата, даже всяка партия с какви мотиви ще се включи”.

Хората ще кажат дали този кабинет се справя  Все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли първо за българите, и то за тези в най-затруднено положение, каза президентът.

Радев подчерта, че вчера е бил категоричен и не каза дали ще свали доверие от кабинета Петков.