Радев: КЕВР и „Булгаргаз“ най-сетне да обявят цените на газа

0
52
Румен Радев

Бизнесът и топлофикациите работят в неизвестност, посочи президентът

Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен, заяви пред медиите при двудневното си посещение в Чехия президентът Румен Радев.

По-рано стана ясно, че министър-председателят Кирил Петков е разговорял с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата са обсъдили възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков е провел среща и с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, след която се разбра, че е било договорено извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от юни.

„Не мога да коментирам тази сделка, преди да имам точните параметри за нея, но е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България не само за цена, но и за устойчивост на доставките и възможност българският бизнес, „Топлофикация“ и потребителите да прогнозират своите разходи“, допълни той.

И призова „КЕВР и „Булгаргаз“ най-сетне да обявят цените, защото бизнесът, топлофикациите и хората работят в неизвестност.“