Радев обърна палачинката

0
671
Румен Радев

Веднага след обявяването на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков той рязко смени тона

Виктор Димчев Снимка: фейсбук

Президентът Румен Радев обърна палачинката и най-накрая за няколко дни започна да се държи така, както би следвало един български президент да се държи. Това каза пред Радио „Фокус“ Виктор Димчев – телевизионен продуцент и политически коментатор в социалните мрежи. Според него президентът вече се чувства притеснен за предстоящата кампания и избори.

„Самият факт, че веднага след обявяването на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков той рязко смени тона и от непрекъснато злобеене към своите политически партньори започва да наподобява онази подадена ръка, която проф. Герджиков заяви, че ще представлява неговата кандидатура, неговата кампания и евентуално президентство. Сякаш президентът Румен Радев обърна палачинката и най-накрая за няколко дена започна да се държи така, както би следвало един български президент да се държи“, коментира още той.

С включването на силната кандидатура на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов президентската кампания успя да тръгне с едни гърди по-бързо и по-напред от очакваната трета парламентарна кампания за тази година, категоричен бе Димчев.

„Това е съвсем закономерно, тъй като сякаш в момента основната разделителна линия между партиите е именно тази: дали да вървят след юмрука на Румен Радев, или да потърсят някакъв друг път на разбирателство, на национална отговорност, на подадена ръка. Впрочем такива кандидатури изглеждат и двете, които се появиха последната седмица и бяха обявени публично“, допълни той.

Изключително важно и интересно ще бъде какъв екип ще представи новата формация на Кирил Петков и Асен Василев и доколко тя ще успее да дръпне от гласовете на останалите протестни партии, обясни Димчев.

„Както се вижда от съществуващите социологически проучвания дотук, именно от тези формации т.нар. „ПППП партия“, дърпа гласове и успява да заеме някакво място. Не вярвам да има промяна в основните параметри на старите партии, но вероятно т.нар. „партии на протеста“: „Има такъв народ“, „Демократична България“, най-вече Мая Манолова и нейните хора подозирам, че ще свалят значително своя резултат и той ще бъде прелят тази ПППП. Колко точно ще бъде прелят и как точно ще изглежда това съотношение ще зависи изцяло от предизборната кампания, която вероятно ще бъде и много динамична и много остра“, подчерта той.