Радев разкри Петков: Фирмата, чиито танкери с газ бяха отказани от служебното правителство, също е участвала в търга и е дала много по-ниски цени

0
498
Румен Радев Снимка: архив/БНТ

Издигането на нови червени линии след изборите издава страха на партиите да поемат отговорност през зимата, посочи президентът

Най-сетне за първи път беше проведен от служебното правителство прозрачен равнопоставен търг за доставка на газ и много интересно е, че фирмата, която беше договорена по телефона и чиито танкери служебното правителство отказ и заради това то беше разпъвано на кръст, също участва в този търг и аз съм убеден, че тази фирма е дала много по-ниска цена, съобщи президентът Румен Радев в Малта.

И това е логиката да се дава по-ниска цена – когато има прозрачни, ясни, открити условия към всички, а не по телефона да се договарят цени с доставчиците, посочи Радев.

България има нужда от работещ парламент, търсенето на всевъзможни причини издава страха на партиите да поемат отговорност да управляват през зимата. Сега е време за политическа смелост, не е страшно да се управлява, повтори Радев.

„Тези избори не дадоха на никоя партия да управлява сама. Това е ясен знак, че хората очакват намиране на общи решения, защото България има нужда от устойчив парламент“, каза още той.

По думите му тревожното е, че „издигането на нови червени линии след изборите издава страха на партиите да поемат отговорност през зимата“. „Искам да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото само след два месеца служебното правителство изгради стабилна основа, през която редовното правителство да изведе страната през зимата“.

Радев похвали служебното правителство и за падането на цената на горивата и за мерките за компенсации на потребителите. Също така посочи, че кабинетът ще внесе и годишния бюджет, и законите по плана за устойчивост. И изтъкна, че е подадена заявката за първия етап на финансиране.

„Служебното правителство разработи липсващата нормативна база, гарантирано е зимното почистване на пътищата и отново има голям инвестиционен интерес към България“, каза той.

Радев очаквал значителни инвестиции в най-скоро време.

Сега не е време за малодушие и теснпартийни сметки, сега е време да се поеме отговорност. Сега е време за политическа смелост, настоя президентът.

Той посочи, че ще се съобрази с вижданията на партиите в отговор на въпрос кога ще свика Народното събрание. Изтъкна, че ще има консултации и ще даде толкова време на партиите, колкото е необходимо.

„Вторичните ефекти от войната се усещат върху всички нас“, каза още Радев.

„Енергийните и икономическите кризи чертаят разделителни линии вътре в ЕС. Ние и Румъния не можем повече да бъдем държави, извън шенгенското пространство, само защото някой непрекъснато си измисля критерии. От това губим всички. Българите не сме втора категория европейци и да чакаме по всички КПП-та, коментира Радев и темата дали ще влезем в Шенген.

Президентът пристигна вчера в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“. Радев се срещна със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на държавите, членки от ЕС, с парламентарно управление.

По-късно днес българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република Прага.