Радев: С мантрата „сливи за смет“ не се прави модернизация на армията

0
89
Румен Радев Снимка: архив

Според него политиците гледат на въоръжените сили само като на донор за Украйна

С тази мантра „сливи за смет“ не се прави модернизация в българската отбрана. Това заяви президентът Румен Радев, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на въоръжените сили през 2022 г.

На събитието присъстваха военният министър Димитър Стоянов, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от въоръжените сили.

По думите на президента състоянието на отбраната е тежко и е необходим сериозен и отговорен парламент, който да се занимае с проблема.

„Вече мина година от бруталната руска агресия в Украйна, която промени драстично средата на сигурност. В тази усложнена среда на сигурност, в която редица рискове прераснаха в глобални заплахи, за съжаление ние в този анализ се сблъскваме със същите проблеми, които бяха и миналогодишния“, каза Радев.

„Отчитаме отново недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатоварен личен състав, който с цената на много усилия, всеотдайност продължава да изпълнява своите задължения“, подчерта държавният глава.

Според държавния глава политиците гледат на въоръжените сили само като на донор за Украйна, но не правят нищо за модернизация на армията ни. Той обвини парламентa, че не е приел исканата от служебния министър Димитър Стоянов програма с 13 приоритетни проекта. Всъщност тя бе отхвърлена от комисията по отбрана, защото даваше възможност правителството да сключва договори за оръжие без те да минават през парламента.